Monitor dechu

Monitor dechu

3.4.2020 13:35

Dobrý den, chci se zeptat, jestli se dá používáním monitoru dechu zabránit SIDS? Děkuji za odpověď

Od: klára žáčková
Lékař

Odpověď

Dobrý den, uvedla bych na pravou míru, že příčina SIDS je stále neznámá, známe pouze rizikové faktory, které když jsou přítomny, je větší pravděpodobnost výskytu SIDS. Proto se tyto faktory snažíme zcela eliminovat, nebo alespoň snížit jejich výskyt. Jedná se o náhlé úmrtí kojence, který byl krátce před tím zcela zdráv – tzn., že k úmrtí může dojít velmi rychle. Nedochází jen k tomu, že se dítě „jen“ zapomene nadechnout - jde o vážný stav- dítě nedýchá, a pokud tento stav nebude přerušen, povede k úmrtí. Proto by mělo být každé dítě, kde byla prokazatelná zástava dechu, vyšetřeno pediatrem. Monitor dechu nás má upozornit, že dítě nedýchá, abychom mohli zareagovat co nejrychleji, popř. i začít resuscitovat a přivolat 1. pomoc. Pokud je dítě v nemocnici, je přivolán co nejrychleji lékař, ale i přes všechna opatření a rychlou pomoc, někdy může dojít k úmrtí dítěte. Tímto chci říci, že eliminace rizikových faktorů i používání monitoru dechu nám má pomoci minimalizovat výskyt SIDS, ale nemůže mu zcela zabránit. Ale i přesto právě správným užíváním monitoru dechu lze minimalizovat riziko úmrtí, které by bylo bez užití monitoru mnohem vyšší. Monitor dechu nám má pomoci co nejdříve zareagovat na to, že dítě nedýchá, nebo dýchá nepravidelně, abychom mohli zvrátit tento stav.

Odpovídá: Lékařka

Chcete vložit dotaz v kategorii Monitor dechu?

Vložit dotaz


*


*

Pole označená * jsou povinná
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a volného pohybu osobních údajů, v platném znění a podmínkami poradny.

Prohlížet podobné dotazy (100)

Popálenina

23.11.2017 20:30

Dobrý den,mám 2letou dceru a bohužel si sáhla na rozpálenou plotnu,hned sice ručičku stáhla a začala brečet,ale i přesto má na dlani puchýře,hned jsme to chladili studenou vodou.Mohu jí to něčím namazat? zobrazit detail

Od: Marie

ATB u dětí

23.11.2017 17:31

Dobrý den, ráda bych s Vámi zkonzultovala vhodnost nasazené léčby. Na tříměsíční prohlídce jsme měli očkovat první dávku Hexy. Jelikož mám angínu a dceři teklo z nosu, navrhla doktorka streptest, který jsme udělali a který byl pozitivní. Nechala jsem ho udělat i ostatním dětem a dcera (2 roky) je negativní, syn (3,5 r) pozitivní. Synovi diagnostikovala ještě obstrukční bronchitidu. CRP se nikomu nedělalo. Dceři nasadila Augmentin, synovi Klacid, Ventolin a Flixotide. Jeden známý lékař (ne pediatr) se velmi divil nad předepsáním Augmentinu, konkrétně říkal, že lékem první volby mají být klasické peniciliny (tedy fenoxymethylpe­nicilin = acidostabilní penicilin V - Ospen, PenBene nabo Klacid). Příměs kyseliny klavulanové (acidum clavulanicum), jakožto inhibitoru širokospektrých beta-laktamas, je prý k ničemu. Augmentin a další podobné přípravky, které jsou založeny na kombinaci aminopenicilinu s inhibitory beta-laktamas, se prý používají u infekcí, kde je podezření na patogena, který může tvořit enzym, který by nechráněný penicilin rozložil. Ještě hovořil o kyselině klavulanové... Sama tomu nerozumím ani trochu, ale na tomto základě nemám z léčby dobrý pocit. Hlavně proto, že dětem "na první pohled" nic nebylo, jedly, běhaly, spaly, jen syn měl rýmu a kašel, obě dcery rýmu, přičemž ta mladší jen trochu (tekla jí z nosu voda). Je podle Vás nasazená léčba vhodná a nutná? Druhý dotaz se týká prostřední zatím zdravé dcery - je možné, že by jako jediná neonemocněla? (manžel dostal dnes také ATB, i když v podstatě "na přání" - výtěr se nedělal, CRP měl 22, krk trochu zarudlý, ale protože máme doma angínu a manžel je astmatik, dostal OSPEN - jsem za tento přístup celkem naštvaná, ale to už je jiná věc) Poslední dotaz se týká obecně používání prostředků na kašel a rýmu. Nyní máme doma Ditustat, Stoptussin, kapky s Neomycinem a Dithiaden. Já nejsem příznivcem tlumení kašle a rýmy, myslím, že mají svůj účel, když jsem byla malá, rodiče mi nic nedávali, vždy jsem si rýmu "odsmrkala a odkašlala", ale vlastně nevím, co je dobře. Pokud už nějaké kapky podávám, má smysl to dělat jen nárazově při obtížích (jako např. jen před spaním a ne 4x denně jak se píše na krabičce)? Omlouvám se za obsáhlý dotaz a moc děkuji, Tereza. zobrazit detail

Od: Tereza

Ryma u novorozence

9.11.2017 10:17

Dobry den,mam dotaz,mam 3tydenni holcicku a ma asi rymu.Muzu ji na to neco dat? Jinak teplotu zatim nema,pije mene,ale cura dost. zobrazit detail

Od: Marketa

plany poplach?

28.10.2017 12:37

Dobry den, mame monitor dechu nanny. Nekolikrat nam uz hlasil poplach. Miminko tvrde spalo, dech jsem neslysela ani necitila pohyby hrudnicku. Kdyz jsem s ni trosku zatrasla, hlasite se nadechla. Co mam delat? Bojim se i jen jit na prochazku, aby mi v kocarku tvrde neusnula a zase neprestala dychat. Miminku jsou 3 tydny, ale narodilo se o mesis pred terminem c.s. kvuli castecne odloucene placente. zobrazit detail

Od: Lékařka

bolest v krku

16.10.2017 13:48

Dobrý den, mám 5-letou dceru, která se nyní léčí s angínou. Antibiotika dostala. Chtěla bych se zeptat, čím jí ještě mohu pomoci při bolesti v krku? zobrazit detail

Od: Karolína
1 6 11 14 15 16 17 18 19 20

Buďte ověřeným prodejcem Nanny

Staňte se součástí Nanny Family a nabídněte maminkám unikátní produkt, který jim zajistí klidný spánek a bezpečí pro to nejcennější - jejich dítě. Dobře odvedené práce si vážíme a našim partnerům nabízíme podporu a dlouhodobý růst.

Vítejte u nás

Staňte se členem Nanny týmu

Jste maminka, která náš monitor dechu používala pro své miminko nebo se Vám zdá náš produkt prostě skvělý? Chcete si přivydělat? Jste influncerka a chcete pomoci zachránit život dítěte?

Přidejte se k nám