Péče o miminko

9.10.2020 21:17

Dobry den, mam dotaz. Ma skoro 5ti měsíční dcera nepije tak jak pila dříve. Před měsícem vypila 5-6x denně 150ml UM mléka a teď vypije 90ml 4x denně a 150 jednou či dvakrát. Porodní váhu měla 2420g a teď má čistých 6kg. Je celková malička ale za to dlouhá. Dříve vyžadovala maličko každé 3 hodiny, teď o nej nějak nemá zájem během dne až pak k večeru. Už od 3 měsíce mi spinka celou noc. Od 19.00 do zhruba 7 ráno. Když jsem si všimla jak málo teď pije tak jsem se ji snažila budit v noci ale to se ji vůbec nelíbí a nevypije ani 10ml. Js si myslím ze ji roste Zoubek už delší dobu ale doktorka tvrdí ze je ještě brzo. Dcera byla od začátku pohodové miminko, jen tak nezaplakala ani si nějak neztezovala když neměla vážný důvod. Teď už ale par týdnu pláče často a všechno ji vadí, chce se pořad chovat u mě a nikoho jiného. Hodně slinta, má častější stolici a všechno si stéká do pusy. Když si strčí prsty do pusinky tak já spíše kouše než cuca. A taky když hystericky pláče tak si většinou sahá na pusinku. Myslíte ze méně piju kvůli zoubkum nebo? Ale žádný Zoubek zatím nevidím.. jo a také si teď častěji ublinkava a u pití se po chvilce začne hodně kroutit...

Od: Gabriela
Lékař

Odpověď

Dobrý den, váhu zas tak nízkou nemá, vzhledem k její porodní váze, samozřejmě nevím, jak moc přibírala od narození v čase, pokud delší dobu vyloženě stojí na váze, nebo naopak ubírá, bylo by lepší ji nechat vyšetřit u jejího pediatra. Tekutin má opravdu málo, na její váhu by měla vypít za 24hod. cca 900ml (doporučeno v jejím věku cca 150ml/kg váhy/24 hodin). Někdy děti začnou mléko odmítat a pokud ho nechce ani v noci, můžete v noci zkusit místo toho i obyčejnou převařenou kojeneckou vodu, pokud aspoň něco vypije. Můžete během dne i zkusit začít s prvními zeleninovými příkrmy - vzhledem k tomu, že píšete, že je téměř 5timěsíční, tzn. až bude mít ukončený 4. měsíc(nevím, který den se přesně narodila). Začít s jedním druhem zeleniny na ochutnání, a poté ji udělat dávku UM. Některým dětem občas přestane UM chutnat a je třeba zkusit přejít na jiné UM. I růst zoubků jen v úrovni dásní může být pro děti nepříjemný a některé skutečně mohou jíst méně. Většinou se 1. zub prořízne u dětí až kolem 6. měsíce věku, ale existují výjimky a může dojít k proříznutí 1. zubu dříve nebo i později. Může mít střevní nebo i jinou virózu. I kdyby šlo o růst zoubků, nepatří k němu ublinkávání. Zkontrolujte kolik toho dcera za 24 hodin vymočí, zda má dost počůraných plen. Pokud močí méně než obvykle, má k tomu další projevy - zvýšená teplota, je spavější? Doporučuji zavolat pediatrovi a nechat ji vyšetřit co nejdříve.

Odpovídá: Lékařka

Chcete vložit dotaz v kategorii Péče o miminko?

Vložit dotaz


*


*

Pole označená * jsou povinná
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a volného pohybu osobních údajů, v platném znění a podmínkami poradny.

Prohlížet podobné dotazy (177)

Průjem u zubů?

6.12.2017 13:43

Dobrý den,mám 8miměsíční dceru a již 3.den má kašovité stolice asi 3-4x za den, ve stolici není ani krev ani hlen, teploty nemá, pije docela dost, močí taky dost, jíst moc nechce, vypadá to, že jí rostou zuby. Je možné, že by byl průjem při růstu zubů? Event.co jí můžu dát? zobrazit detail

Od: Lenka

poplachy monitoru

26.11.2017 11:05

Dobrý den, mám dvou a půl měsíčního syna a používáme monitor dechu Jablotron Nanny. Každý týden, někdy i dvakrát týdně nám monitor hlásí poplachy. Naposledy to tedy bylo po 14 dnech. Monitor jsem již zaslala ke kontrole přímo do Jablotronu a půjčila si monitor od kamarádky v domění, že zatím než to zkontrolují třeba žádný poplach nebude a bude to jen vadným monitorem. Nicméně i ten půjčený monitor poplachy hlásí. Snímací podložky jsme už zkoušeli dávat i na matraci, jak nám poradili, ale malý již má 5,5 kg, tak by neměl být problém. Mám strach zda by to nemohlo být něco horšího, ale naše doktroka mi řekla ať to neřeším, že dříve žádné monitory také nebyli. Po každém poplachu, když vyskočím k postýlce se malý vrtí asi už ho probudí hluk alarmu (dříve tomu tak nebylo). Píšou, že monitor se spustí po 20 s prodlevě dechu. Je možné, že by se dítě nadechlo i za delší dobu než 20 s pokud bychom monitor nepoužívali (jak říkala paní doktorka dříve monitor také nebyl) a byl už by to nějaký problém (např. poškození mozku)? Opravdu nevím, co by mohlo být příčinou takto častých alarmů, nevím zda může mít vliv i apgar skore při porodu (to jsme měli ale plný počet bodů). Už jsem z toho zoufalá, na druhou stranu jsem si říkala, raději 100x vstanu a zjistím, že je malý v pořádku než monitor nemít a stalo by se něco hrozného. Jenomže monitor nejde takto používat do nekonečna :( Předem děkuji za radu zobrazit detail

Od: Eva B.

Popálenina

23.11.2017 20:30

Dobrý den,mám 2letou dceru a bohužel si sáhla na rozpálenou plotnu,hned sice ručičku stáhla a začala brečet,ale i přesto má na dlani puchýře,hned jsme to chladili studenou vodou.Mohu jí to něčím namazat? zobrazit detail

Od: Marie

ATB u dětí

23.11.2017 17:31

Dobrý den, ráda bych s Vámi zkonzultovala vhodnost nasazené léčby. Na tříměsíční prohlídce jsme měli očkovat první dávku Hexy. Jelikož mám angínu a dceři teklo z nosu, navrhla doktorka streptest, který jsme udělali a který byl pozitivní. Nechala jsem ho udělat i ostatním dětem a dcera (2 roky) je negativní, syn (3,5 r) pozitivní. Synovi diagnostikovala ještě obstrukční bronchitidu. CRP se nikomu nedělalo. Dceři nasadila Augmentin, synovi Klacid, Ventolin a Flixotide. Jeden známý lékař (ne pediatr) se velmi divil nad předepsáním Augmentinu, konkrétně říkal, že lékem první volby mají být klasické peniciliny (tedy fenoxymethylpe­nicilin = acidostabilní penicilin V - Ospen, PenBene nabo Klacid). Příměs kyseliny klavulanové (acidum clavulanicum), jakožto inhibitoru širokospektrých beta-laktamas, je prý k ničemu. Augmentin a další podobné přípravky, které jsou založeny na kombinaci aminopenicilinu s inhibitory beta-laktamas, se prý používají u infekcí, kde je podezření na patogena, který může tvořit enzym, který by nechráněný penicilin rozložil. Ještě hovořil o kyselině klavulanové... Sama tomu nerozumím ani trochu, ale na tomto základě nemám z léčby dobrý pocit. Hlavně proto, že dětem "na první pohled" nic nebylo, jedly, běhaly, spaly, jen syn měl rýmu a kašel, obě dcery rýmu, přičemž ta mladší jen trochu (tekla jí z nosu voda). Je podle Vás nasazená léčba vhodná a nutná? Druhý dotaz se týká prostřední zatím zdravé dcery - je možné, že by jako jediná neonemocněla? (manžel dostal dnes také ATB, i když v podstatě "na přání" - výtěr se nedělal, CRP měl 22, krk trochu zarudlý, ale protože máme doma angínu a manžel je astmatik, dostal OSPEN - jsem za tento přístup celkem naštvaná, ale to už je jiná věc) Poslední dotaz se týká obecně používání prostředků na kašel a rýmu. Nyní máme doma Ditustat, Stoptussin, kapky s Neomycinem a Dithiaden. Já nejsem příznivcem tlumení kašle a rýmy, myslím, že mají svůj účel, když jsem byla malá, rodiče mi nic nedávali, vždy jsem si rýmu "odsmrkala a odkašlala", ale vlastně nevím, co je dobře. Pokud už nějaké kapky podávám, má smysl to dělat jen nárazově při obtížích (jako např. jen před spaním a ne 4x denně jak se píše na krabičce)? Omlouvám se za obsáhlý dotaz a moc děkuji, Tereza. zobrazit detail

Od: Tereza

Oblékání novorozence

15.11.2017 15:47

Dobrý den,mám 3týdenního chlapečka a chtěla bych se zeptat,jak moc ho mám oblékat v tuhle dobu,když je v kočárku ve fusaku? zobrazit detail

Od: Sabina
1 10 19 27 28 29 30 31 32 33 36

Buďte ověřeným prodejcem Nanny

Staňte se součástí Nanny Family a nabídněte maminkám unikátní produkt, který jim zajistí klidný spánek a bezpečí pro to nejcennější - jejich dítě. Dobře odvedené práce si vážíme a našim partnerům nabízíme podporu a dlouhodobý růst.

Vítejte u nás

Staňte se členem Nanny týmu

Jste maminka, která náš monitor dechu používala pro své miminko nebo se Vám zdá náš produkt prostě skvělý? Chcete si přivydělat? Jste influncerka a chcete pomoci zachránit život dítěte?

Přidejte se k nám