Nanny přímo od výrobce

Pouze u nás koupí monitoru dechu miminka přispíváte do nemocnic

Lékařka online

Pokud si nejste jistí s čímkoliv ohledně péče o miminko, neváhejte se poradit s dětskou lékařkou MUDr. Lucií Skálovou. Nebo si prohlédněte již zodpovězené dotazy níže.

Vložit dotaz


*


*

Pole označená * jsou povinná
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů a podmínkami poradny.

Eva B.

poplachy monitoru

26.11.2017 11:05

Dobrý den, mám dvou a půl měsíčního syna a používáme monitor dechu Jablotron Nanny. Každý týden, někdy i dvakrát týdně nám monitor hlásí poplachy. Naposledy to tedy bylo po 14 dnech. Monitor jsem již zaslala ke kontrole přímo do Jablotronu a půjčila si monitor od kamarádky v domění, že zatím než to zkontrolují třeba žádný poplach nebude a bude to jen vadným monitorem. Nicméně i ten půjčený monitor poplachy hlásí. Snímací podložky jsme už zkoušeli dávat i na matraci, jak nám poradili, ale malý již má 5,5 kg, tak by neměl být problém. Mám strach zda by to nemohlo být něco horšího, ale naše doktroka mi řekla ať to neřeším, že dříve žádné monitory také nebyli. Po každém poplachu, když vyskočím k postýlce se malý vrtí asi už ho probudí hluk alarmu (dříve tomu tak nebylo). Píšou, že monitor se spustí po 20 s prodlevě dechu. Je možné, že by se dítě nadechlo i za delší dobu než 20 s pokud bychom monitor nepoužívali (jak říkala paní doktorka dříve monitor také nebyl) a byl už by to nějaký problém (např. poškození mozku)? Opravdu nevím, co by mohlo být příčinou takto častých alarmů, nevím zda může mít vliv i apgar skore při porodu (to jsme měli ale plný počet bodů). Už jsem z toho zoufalá, na druhou stranu jsem si říkala, raději 100x vstanu a zjistím, že je malý v pořádku než monitor nemít a stalo by se něco hrozného. Jenomže monitor nejde takto používat do nekonečna :( Předem děkuji za radu

Zobrazit odpověď Skrýt odpověď

Lékař
Lékařka

Odpověď: poplachy monitoru

29.11.2017 18:46

Dobrý den, nepíšete, zda byl syn nedonošený, či zda se narodil v termínu, nicméně tím, že bylo Apgar score za plný počet bodů, soudím, že bylo vše v pořádku. Co se týká váhy, tak je těžký dost, v tom by problém být neměl. To že jste poslala podložku na kontrolu, je také správně, aby vyloučili chybu podložky. Záleží také na stáří podložky, Jablotron může garantovat funkci podložky do 2 let, po delší době byste měla popř. zakoupit podložku novou. Co mě zaráží je, že píšete, že se to samé stalo i na půjčené podložce od kamarádky, pokud i podložka od kamarádky byla dosud používaná jí a byla v pořádku a není starší víc jak 2 roky a ona ji kupovala novou, pak bych nechala Vašeho syna ještě jednou vyšetřit pediatrem/pediatričkou. Pokud by i tak bylo vše v pořádku, dá se pak provést vyšetření za hospitalizace, ale to by musel být Váš syn připojený po celou dobu na monitoru a na pulzním oxymetru, což je pak na zvážení ošetřujícího pediatra, ale i Vás jako rodičů, navíc se to při hospitalizaci nemusí vůbec projevit. Ale je také možné, že Váš syn je už nyní pohyblivější a má nedostatečný kontakt s podložkou, a proto podložka alarmuje tak často. Pak byste měla zvážit, zda nepřestat podložku používat. I z toho důvodu, že píšete, že vždy, když jste přišla k postýlce, tak se malý vrtěl a dýchal. Je samozřejmě možné, že ho daný alarm vzbudil a on se nadechl, ale jeho dechové centrum, které řídí nádechy, už by v jeho věku mělo být dostatečně vyvinuté, pokud nebyl nedonošený. Nepíšete, zda četnost alarmů je stejná již od narození, nebo se naopak stupňuje. Doporučila bych Vám, pokud by se alarmy opakovaly stále, znovu nechat syna vyšetřit jeho pediatričkou/pediatrem a popř. více s ní rozebrat, jak miminko při alarmu vypadá – zda dýchá, nedýchá, je promodralé, není promodralé, dýchá rychleji, nebo ztíženě, nebo normálně, zda prospívá, zda více např. zvrací. Kdy k nim nejčastěji dochází, zda je to i ve dne, když spí, nebo jen v noci, atd. A domluvit se na dalším postupu s ní. Je zde bohužel řada dalších otázek a nemůžu na tuto otázku odpovědět více v obecné rovině, než je uvedeno výše. Snad Vám moje odpověď aspoň trochu pomohla.

Marie

Popálenina

23.11.2017 20:30

Dobrý den,mám 2letou dceru a bohužel si sáhla na rozpálenou plotnu,hned sice ručičku stáhla a začala brečet,ale i přesto má na dlani puchýře,hned jsme to chladili studenou vodou.Mohu jí to něčím namazat?

Zobrazit odpověď Skrýt odpověď

Lékař
Lékařka

Odpověď: Popálenina

24.11.2017 08:55

Dobrý den, na popáleniny se v rámci první pomoci nemá mazat nic, pouze chladit proudem studené vody a ve Vašem případě byste měli nechat prohlédnout popáleninu dcery na chirurgii.

Tereza

ATB u dětí

23.11.2017 17:31

Dobrý den, ráda bych s Vámi zkonzultovala vhodnost nasazené léčby. Na tříměsíční prohlídce jsme měli očkovat první dávku Hexy. Jelikož mám angínu a dceři teklo z nosu, navrhla doktorka streptest, který jsme udělali a který byl pozitivní. Nechala jsem ho udělat i ostatním dětem a dcera (2 roky) je negativní, syn (3,5 r) pozitivní. Synovi diagnostikovala ještě obstrukční bronchitidu. CRP se nikomu nedělalo. Dceři nasadila Augmentin, synovi Klacid, Ventolin a Flixotide. Jeden známý lékař (ne pediatr) se velmi divil nad předepsáním Augmentinu, konkrétně říkal, že lékem první volby mají být klasické peniciliny (tedy fenoxymethylpe­nicilin = acidostabilní penicilin V - Ospen, PenBene nabo Klacid). Příměs kyseliny klavulanové (acidum clavulanicum), jakožto inhibitoru širokospektrých beta-laktamas, je prý k ničemu. Augmentin a další podobné přípravky, které jsou založeny na kombinaci aminopenicilinu s inhibitory beta-laktamas, se prý používají u infekcí, kde je podezření na patogena, který může tvořit enzym, který by nechráněný penicilin rozložil. Ještě hovořil o kyselině klavulanové... Sama tomu nerozumím ani trochu, ale na tomto základě nemám z léčby dobrý pocit. Hlavně proto, že dětem "na první pohled" nic nebylo, jedly, běhaly, spaly, jen syn měl rýmu a kašel, obě dcery rýmu, přičemž ta mladší jen trochu (tekla jí z nosu voda). Je podle Vás nasazená léčba vhodná a nutná? Druhý dotaz se týká prostřední zatím zdravé dcery - je možné, že by jako jediná neonemocněla? (manžel dostal dnes také ATB, i když v podstatě "na přání" - výtěr se nedělal, CRP měl 22, krk trochu zarudlý, ale protože máme doma angínu a manžel je astmatik, dostal OSPEN - jsem za tento přístup celkem naštvaná, ale to už je jiná věc) Poslední dotaz se týká obecně používání prostředků na kašel a rýmu. Nyní máme doma Ditustat, Stoptussin, kapky s Neomycinem a Dithiaden. Já nejsem příznivcem tlumení kašle a rýmy, myslím, že mají svůj účel, když jsem byla malá, rodiče mi nic nedávali, vždy jsem si rýmu "odsmrkala a odkašlala", ale vlastně nevím, co je dobře. Pokud už nějaké kapky podávám, má smysl to dělat jen nárazově při obtížích (jako např. jen před spaním a ne 4x denně jak se píše na krabičce)? Omlouvám se za obsáhlý dotaz a moc děkuji, Tereza.

Zobrazit odpověď Skrýt odpověď

Lékař
Lékařka

Odpověď: ATB u dětí

24.11.2017 11:04

Dobrý den, děkuji za dotaz, nemusíte se omlouvat. Pokud měla dcera pouze rýmu, neměla horečku, streptest na místě nebyl, další je věk dítěte, u 3 měsíčního dítěte je velmi malá pravděpodobnost, že by onemocnělo angínou, nicméně pokud tedy streptest vyšel pozitivní, bylo na místě nasazení antibiotik, dcera by je měla v každém případě ale brát 10 dní a dobrat je, když už byly nasazeny. Lékem 1. volby na angínu je stále např. Ospen(= fenoxymethylpenicilin). Pokud je alergie na penicilin, poté se teprve dává klarithromycin(např. Klacid). Augmentin určitě ne, navíc pokud by měla mononukleozu, což je velmi nepravděpodobné, ale ze začátku může mít podobný klinický obraz jako angína, tak by se jí po augmentinu vysela vyrážka. V každém případě nyní už by měla dcera dané atb dobrat. Augmentin je širokospektrý penicilin - amoxicilin, jehož účinek je potencován(= zesílen) kyselinou klavulanovou. Používá se v jiných indikacích. Dále to samé platí u staršího syna a dcery, pokud nemají příznaky angíny (horečky, bolesti v krku), neměl by se dělat výtěr z krku vůbec, toto se provádělo dříve, nyní se již nedoporučuje, i z hlediska toho, že mohou být i bezpříznakoví nosiči – tzn. lidé, kteří mají výtěr na streptokoka pozitivní, ale nevykazují známky daného onemocnění. Nicméně pokud už se výtěr krku provede a streptokok se vykultivuje, málokterý pediatr si dovolí atb nenasadit, kvůli možným ledvinným komplikacím, ke kterým by mohlo, ale nemuselo kvůli streptokoku dojít. Pokud by se atb nenasadila, je třeba vždy vyšetřit moč a pohlídat do budoucna jakoukoli infekci močových cest. Váš další dotaz ohledně léků na kašel a rýmu. Při běžné rýmě i kašli bych řekla, i ze své vlastní zkušenosti, je důležitější odsávat u menších dětí, u větších pořádně smrkat, event. zvlhčit nos přípravky obsahující mořskou vodu, až pokud je nos hodně ucpaný nebo trvá déle, použít klasické nosní kapky, ty by se neměly užívat déle než 7 dní. Můžete je užít i nárazově. Při kašli, pokud je kašel suchý můžete použít antitusika – např. Stoptussin, pokud pak bude vlhký, můžete použít mukolytika a sekretolytika – např. Mucosolvan. Neužívejte antitusika a mukolytika najednou. Ale není nutné tyto podpůrné léky podávat, záleží to na Vás a na Vašem dítěti. Každé dítě je individuální a každému zabírá něco jiného. Pokud v noci kašel hodně budí, lze podat i dithiaden, neměl by se podávat dlouhodobě, pokud to není nutné. Na kašel dobře zabírá i olejový zábal na hrudník na noc, pokud si ho dítě nechá dát. Dále zvýšená poloha, zvlhčovat vzduch. Pokud trvá kašel déle, nebo se přidají teploty, je určitě na místě, aby Vaše dítě vyšetřil pediatr.

Sabina

Oblékání novorozence

15.11.2017 15:47

Dobrý den,mám 3týdenního chlapečka a chtěla bych se zeptat,jak moc ho mám oblékat v tuhle dobu,když je v kočárku ve fusaku?

Zobrazit odpověď Skrýt odpověď

Lékař
Lékařka

Odpověď: Oblékání novorozence

16.11.2017 15:11

Dobrý den, oblečte svému miminku zhruba o 1 vrstvu více, než máte Vy, což znamená např. body s dlouhým rukávem, punčocháče, mikina, čepička stačí i bavlněná, a pak ho dejte celé do kombinézy – např. flísová nebo bavlněná, a teprve poté do fusaku. Zda není miminko přehřáté zjistíte mimojiné sáhnutím pod krk či za zátylek

Marketa

Ryma u novorozence

9.11.2017 10:17

Dobry den,mam dotaz,mam 3tydenni holcicku a ma asi rymu.Muzu ji na to neco dat? Jinak teplotu zatim nema,pije mene,ale cura dost.

Zobrazit odpověď Skrýt odpověď

Lékař
Lékařka

Odpověď: Ryma u novorozence

9.11.2017 10:44

Dobrý den, stříkejte roztok mořské vody do nosu a odsávejte odsávačkou, nejlépe na vysavač, zvlhčete vzduch a zvyšte dceři polohu při spaní. Pokud by se objevily teploty, nebo by se začala zadýchávat při pití, méně by močila, navštivte ihned pediatra.

1 6 11 12 13 14 15 16 17 20

Slovník pojmů

Co znamená SIDS a co si představit pod pojmem kalibrace? Přehled pojmů, které používáme, naleznete zde.

Podívat se do slovníku

Časté dotazy

Zjistěte, na co se nejčastěji ptají ostatní maminky a tatínci. Dozvíte se vše o funkcích, instalaci a použití Nanny.

Přečíst si časté dotazy

Názory rodičů

Přečtěte si, jaké zkušenosti mají ostatní rodiče s monitorem dechu Nanny.

Přečíst si názory rodičů

foto-hana.png

Kariéra s Nanny

Nanny prodávám v Itálii  už 5 let a jsem nadšená. Konečně jsem skloubila péči o rodinu s prací, která mi přináší radost.

Hana, maminka a prodejce Nanny v Itálii

Více o kariéře s Nanny